+420 604 594 187
info@kojeni-most.cz

ODMÍTÁNÍ KOJENÍ

Created with Sketch.

Odmítáním kojení miminko reaguje na tok mléka. Nejčastěji jej vnímá jako nedostatečný. Opačná situace, čili obrovský tok mléka, bývá zjevná na první pohled. Mléko může stříkat, miminko jej nemusí stíhat pít, může se odtahovat, plakat kvůli tomu. Může jít o nadbytek laktace. Cílem je, aby miminko bylo na prsu opět spokojené a tvorba laktace se ustálila dle potřeb miminka. V této situaci je vhodné při kojení dostatečně vyprázdnit prs, např. i stlačováním. Odsávání velkého množství mléka v tuto chvíli není vhodné.

Vnímá-li miminko tok mléka, jako nedostatečný, může se od prsa odtahovat, natahovat bradavku, zlobí se nebo se vrtí, saje si pěstičku, pláče a znovu se přisává a opět pláče apod. až se úplně odmítá přisát.

Odmítnout kojení z důvodu nedostatečného toku může i miminko, které dosud krásně přibíralo a maminka měla nadbytek laktace. Důvodem může být to, že miminko bylo zvyklé na rychlý tok, který se změnil a může reagovat tak, jak je popsáno výše. Nejčastějším důvodem odmítání kojení však bývá používání dudlíkulahve nebo kloboučků při kojení. Další příčinou bývá začátek užívání hormonální antikoncepce či jiných léků. Někdy může nižší tok mléka způsobit těhotenství nebo nemoc (horečka) maminky.

Miminka, u kterých se začíná s příkrmy, mohou odmítat kojení právě kvůli příliš velkému množství nebo velmi často zavedenému příkrmu. Dalším důvodem, kdy miminko odmítá kojení, mohou být snahy o snížení četnosti kojení, např. odstranění nočního kojení, větší intervaly mezi kojením, apod. Zhruba do 18 měsíců věku miminka je důležité, aby se kojilo na požádání, tedy podle jeho potřeb, kdykoli a kdekoli má zájem. Nejeví-li o kojení zájem, je důležité nabízet. Někdy může miminko odmítat kojení kvůli bolesti v puse, např. růst zubůaftykvasinka (často však souvisí s bolavými prsy), případně může kojení odmítat kvůli očkování (a to klidně až 30 dní po), a jiné.

Více k odmítání kojení z důvodu nedostatečného toku viz BOJKOT/ŠTRAJK.

Nejste si jistá, potřebujete poradit, chybí vám podpora? Kontaktujte mě.